Як виростити в кімнаті цитрусове з насіння («кісточки»)

Я довго думав, перш ніж взятися за свою першу статтю. Питання вибору теми мучило мене доти, доки я не проаналізував пошукові запити. Виявилося, що багато людей хоче знати, як вирощувати в кімнаті цитрусові рослини – лимон, апельсин, мандарин, грейпфрут, кінкан, лайм, цитрон.

З чого почати

Для початківця я рекомендую не гнатися за красою і не купувати в квіткових магазинах цитрусові, вкриті сантиметровим шаром воску і вирощені десь у голландських оранжереях. Найправильніший шлях для початківця – виростити цитрус із насіння.

Для посіву вам необхідно мати:

  • кілька великих свіжозібраних насінин лимона або іншого цитрусового плода;
  • горщик із неглазурованої обпаленої глини діаметром до 5 см і висотою 5–7 см із досить великим дренажним отвором (до 0,5–1см);
  • жменю керамзиту або дрібно побитої червоної для дренажу;
  • спеціальну земляну суміш для цитрусових (можна купити в магазині);
  • півлітра води кімнатної температури (водопровідну необхідно відстояти протягом 2–3 діб для видалення хлору)
Сіянець цитрону
Сіянець цитрона

Візьміть горщик, на 1/5 наповніть його дренажем, потім засипте до горщика землесуміш, не досипавши до верху близько 1,5 см. Злегка ущільніть ґрунт. Поставте горщик на підставку (піддон) та пролийте горщик водою до появи невеликої її кількості в піддоні. Тепер помістіть насіння на поверхню зволоженого ґрунту у центрі горщика. Досипте до горщика землесуміш (майже догори) і поставте його на світле підвіконня.

Якщо полив буде своєчасним, а температура навколишнього середовища (на підвіконні) буде більшою за 15 °C, через 3–4 тижні з'являться паростки.

Лимон або будь-яка інша рослина, вирощена з насіння, називається сіянцем.

Догляд за сіянцем

Подальший догляд за вашим «вихованцем» полягатиме в періодичному поливанні, розпушуванні верхнього шару ґрунту, підгодівлі та обприскуванні (омиванні листя водою від пилу). Також рослини необхідно своєчасно пересаджувати та обрізати.

Полив

Лимон – порода вологолюбна, необхідно стежити за тим, щоб ґрунт у горщику був завжди вологим. Поливати слід за необхідності: доторкнувшись пальцем до ґрунту, визначте його вологість. Вода для поливу повинна бути дещо теплішою за температуру ґрунту (субстрату) у горщику.

Розпушування

В результаті поливів та підсихання верхнього шару ґрунту в горщику відбувається коркування ґрунту. Щоб цього уникнути, необхідно обробляти ґрунт розпушуванням (як його можна використовувати стару вилку). Розпушування слід проводити обережно – на глибину не більше 1 см, щоб не пошкодити поверхневе коріння.

Підживлення

Удобрювати рослини слід з весни до осені, кожні 7–10 днів. У зимовий час, якщо температура на підвіконні більша за 12 °C – 1 раз на місяць. Для підживлення використовуйте рідкі добрива для цитрусових, які можна купити у квітковому магазині. Для визначення дозування скористайтесь інструкцією до добрива.

Пересадка

Молоді рослини (до 2-х років) пересаджують 1–2 рази на рік методом перевалки (не руйнуючи земляну грудку) у посудину діаметром (і висотою) на 2–3 сантиметри більше, ніж у попередньої. З кожною пересадкою щільність землесуміші, що досипається, трохи збільшують.

Обрізка

Перші рік-два сіянці цитрусових не обрізають.

Обприскування

Обприскувати рослини чистою відстояною водою кімнатної температури треба 1–2 рази на тиждень, у опалювальний сезон — не менше 1 разу на добу. Необхідно по можливості утримувати листя в чистоті, для цього рекомендується омивання крони теплою водою (до 30 градусів) щонайменше 1 раз на місяць. Для омивання використовуйте ватяний тампон. Мити слід верхню сторону листової пластинки.

У жодному разі не можна терти тильну сторону листка – щоб не пошкодити продихи, що знаходяться на ній. Чистота листя – запорука здоров'я вашої рослини.

Освітленість

Для врівноваження сезонності у світловому режимі домашній лимон як тіньовитривалу рослину найкраще утримувати влітку на північно-східних, північно-західних, а взимку – на південних, південно-східних та південно-західних вікнах. Якщо такої можливості немає, я рекомендую з березня по вересень утримувати рослини на деякому віддаленні від вікна (у межах підвіконня), а в зимовий час максимально наблизити до шибок. Для решти цитрусових (крім лимона) слід виділити найбільш освітлені вікна (на всі пори року).

Прищеплювати чи не щепити?

Отже, минуло 2 роки. У вас є сіянець висотою 40–50 см із товщиною стовбурчика до 1 см, що росте в горщику об'ємом до 1 л. Що ж далі? Далі вирішувати вам. Лимон, вирощений із насіння, за правильномго догляду починає плодоносити на 15–25 рік, апельсин і мандарин – на 10–15-й, грейпфрут – на 3–5-й. Щоб ваш сіянець почав плодоносити на 2–4 рік, необхідно зробити прищеплювання брунькою або живцем від культурної плодоносної рослини. Але якщо порівнювати примхливість вашого «спартанця», вирощеного з насіння, і щепленої рослини – величезна різниця. Окулянт (щеплений сіянець) – більш вимогливий до умов утримання, ніж ваш «дичок». Своїм покупцям я іноді наводжу такий приклад: візьмімо безпритульного собачку – спить де доведеться, їсть час від часу, сніг, дощ, вітер – все ні по чому, живий-живенький і радий-раденький. А тепер візьмемо для порівняння чистопородного добермана і ненадовго помістимо його в умови нещасного бездомного песика – тварина загине. Ось і в нашому випадку будь-яка сортова рослина більш вибаглива, ніж дика (що виросла з насіння).

Якщо на того, хто бажає мати сортовий лимон, не подіяв попередній абзац, продовжую «залякувати». Зазвичай я запитую: «Ви хочете собі придбати немовля?» Кімнатний сортовий лимон дуже вибагливий. Єдине, чим він відрізняється від немовляти – не кричить ночами. Якщо це не налякало мого слухача, то я переходжу до пояснень. Найпоширеніші сорти лимону для домашнього вирощування – Павловський, Новогрузинський, Ударник, Майкопський, Лісбон, Кабо, Пандероза, Мейєра («китайський карлик»). Апельсин: Павловський, Вашингтон Навел. Мандарин: Павловський, Уншіу, Каламандін. З цитрусових лимон – найвибагливіший до умов вирощування: не терпить протягів, перепадів температури, поливу холодною невідстояною водою, вимогливий до поливу і вологості повітря (мінімум 50 %), болісно переносить перестановку з місця на місце і розвертання на 180 градусів. Лимон вимогливий до чистоти, підгодівлі, пересадок, до складу земляної суміші і т.д. Інакше кажучи, на мій погляд, щоб виростити кімнатний сортовий цитрус, треба його полюбити. Лише маючи велике бажання, терпіння та набуваючи навичок (з ними я вам допоможу), можна виростити плодоносне кімнатне цитрусове деревце.

Декілька слів про інші цитрусові. Вибагливість до умов утримання і догляду у них трохи нижче, ніж у лимону, але вони потребують більше світла. Наприклад, я більше десяти років досить успішно вирощую Павловський апельсин і мандарин Уншіу, а ось із лимоном зміг упоратися лише останніми роками.

Отже, вам залишається лише визначитися: залишаєте ви невибагливого і рідного дичка або йдете швидшим, але небезпечним шляхом (щеплення). У першому випадку необхідний подальший догляд за сіянцем із застосуванням правильного обрізання та формування крони, а також перевалення щовесни у просторіший посуд. У другому випадку вам необхідно "окультурити" свій сіянець. Для цього ви повинні придбати гілочку від плодоносної рослини з декількома бруньками. Вона має бути здоровою, непошкодженою і, по можливості, свіжою. Потім необхідно прищепити ваш дичок брунькою або живцем (техніка щеплення та ж, що й у звичайному садівництві).

Про догляд за щепленими та окоріненими цитрусовими рослинами я напишу у своїх наступних статтях.

Побажання початківцям

  1. Визначтеся, чи збігаються ваші бажання виростити чи придбати цитрус із можливістю забезпечити йому увагу та належний догляд.
  2. Не купуйте рослини, вирощені в теплицях, оранжереях, зимових садах або у відкритому ґрунті – вони не зможуть жити в тих умовах, в які ви їх помістите. Кімнатна домашня рослина – це рослина, вирощена в кімнатних умовах. Наприклад, ви успішно виростили кімнатний лимон і, їдучи у відпустку, вирішили віддати на якийсь час сусіду в теплицю, оранжерею або зимовий сад. Рослини, як і люди, дуже швидко звикають до хорошого. У теплицях, оранжереях та зимових садах умови часом кращі, ніж на „батьківщині“ рослини. Кілька днів вистачить рослині, щоб «розбалуватися», а потім, після повернення в колишні умови, вона сильно страждатиме. У випадку лимона це може призвести до загибелі рослини.

На особистому досвіді я переконався, що починати своє захоплення кімнатним садом із лимону – справа досить важка. Я б наполегливо рекомендував почати з інжиру, гранату та лавру – ці рослини набагато легше виростити й отримати з них плоди, а опанувавши навички у догляді за менш вибагливими породами, можна приступити до «Його Величності Цитрусу».

22034
0
Хочете додати коментар? Будь ласка, або зареєструйтесь

Реєстрація

латиницею або кирилицею
латиницею або кирилицею
Від 6 символів латиницею