Вирощування кімнатної цитрусової рослини з живця

У домашніх умовах культурні лимон, апельсин, мандарин можна виростити з живця, взятого з плодоносного деревця (обов'язково вирощеного в домашніх умовах). Живець повинен бути здоровим, визрілим і досить свіжим – листя не повинно бути зів'ялим. Найкращий час для живцювання – з березня до липня.

Отже, живець зрізається на 3–5 бруньок, причому нижній зріз робиться під тупим кутом (рисунок 1) на відстані 2–3 мм від нижньої бруньки, а верхній зріз – під 45 градусів на відстані 10–15 мм над брунькою. Зрізи повинні бути акуратними та проводитися гострим інструментом (садовим ножем або секатором).

Отже, ми маємо живець з 3–5 бруньками. На 3-брунькових живцях слід видалити листя на 2-х нижніх бруньках, для 5-брунькових – на 3-х. Потім наявний живець на 2/3 занурюється в субстрат, що складається з промитого піску і торфу (1:1) або перлиту. Горщики для живця необхідно обробити рожевим розчином марганцівки. Не слід використовувати надто великі горщики – вони мають бути до 300 мл. Після поливу водою – накрити ковпаком, баночкою, колбочкою, поліетиленовим пакетом і поставити на добре освітлене місце, захистивши живець від потрапляння прямих сонячних променів. Процес укорінення триватиме 3–5 тижнів. Весь цей час необхідно 2 рази на добу зволожувати листя з пульверизатора. Також слід стежити, щоб температурний режим був максимально стабільним.

Приблизно через місяць слід перевірити, чи укорінився живець. Це робиться таким чином: треба зняти ковпак, легенько, двома пальцями взятися за держак і обережно потягнути. Якщо живець досить міцно тримається в ґрунті, бажано на 1 годину зняти укриття і простежити, чи не в'яне листя. Якщо в'янення протягом години незначне, треба обприснути листя і знову поставити ковпак. В наступні дні перебування живця без укриття збільшувати щодня на 1–2 години. Таким чином за 7–10 днів рослину можна привчити до навколишнього середовища – кімнатних умов. Після повного зняття укриття (ковпака) протягом деякого часу (1–2 тижні) рослини бажано обприскувати 2–3 рази на добу.

Відсоток укорінення у різних цитрусових відрізняється. Найкраще укорінюються лимон, цитрон (до 80 %), в інших цитрусових відсоток укорінення в 2–3 рази нижчий. Причому цей показник значною мірою залежить від походження маточкової рослини (окулянт або живець). Живці, взяті з окулянтів, укорінюються гірше.

Таким чином ми отримали рослину, вирощену з живця. Вона цілком культурна – від кінчика корінця до кінчика листочка. Якщо порівнювати її з окулянтом, вона більш вибагливе до умов вирощування та догляду.

За правильного догляду лимон, вирощений із живця, зацвітає на другий-третій рік.

3541
0
Хочете додати коментар? Будь ласка, або зареєструйтесь

Реєстрація

латиницею або кирилицею
латиницею або кирилицею
Від 6 символів латиницею