Про мінеральне живлення горщикових рослин

Як відомо, всім рослинам для успішного росту, розвитку та плодоношення необхідні сонячне світло, вода та мінеральне живлення.

Наземна частина рослин служить скелетом, провідником та місцем синтезу/зберігання поживних органічних речовин. Підземна частина (коріння) служить механічним закріплювачем у субстраті (ґрунті), а також здобувачем та провідником розчинених у воді мінеральних солей.

Механізм живлення досить простий. Коренева система рослини з ґрунту подає до гілок та листя розчини мінеральних солей; а в зелених частинах рослини під впливом сонячного світла за допомогою хлорофілу з води та солей утворюються органічні речовини – з яких, власне, і складається рослина. Частина органічних речовин йде на потреби росту та розвитку рослини, а частина запасається в листі, гілках та коренях.

Вода має колосальне значення в житті рослини. Вона є не тільки транспортом мінеральних солей та органічних сполук, але також бере участь і в терморегуляції: волога випаровується з поверхні листя для забезпечення їх нормального температурного режиму. Таким чином, вода забезпечує функцію охолодження.

Рослині для нормальної життєдіяльності необхідні такі розчинні хімічні елементи:

а) макроелементи: азот, фосфор, калій. Це ті елементи, які необхідні рослинам для життєдіяльності у великій кількості;
б) мікроелементи: мідь, цинк, залізо, кальцій, магній, сірка, алюміній та ін.

Рослина, що росте у відкритому ґрунті, здатна забезпечити себе практично повним набором елементів мінерального живлення. Коренева система, розростаючись, займає все більший простір і забезпечує рослину необхідними мінеральними речовинами.

Горщикові культури, з огляду на обмеженай життєвай простір кореневої системи, необхідно садити в спеціальні землесуміші та регулярно підгодовувати повним мінеральним добривом. До повних мінеральних добрив належать: зброджені послід і гній, нітроамофоска, кристалін. При цьому необхідно стежити за показником кислотності ґрунту: під час використання органічних добрив (зброджений послід, гній) кислотність ґрунту в горщику зростає, тому через кожні 2–3 годування органічним добривом для відновлення кислотно-лужного балансу необхідне підживлення золою.

Більшість субтропічних плодових культур віддає перевагу нейтральній або слабокислій реакції землесуміші (pH від 5.5 до 7.0). Контроль кислотності проводиться зазвичай pH-метром або паперовими лакмусовими індикаторами.

Готування зброженого гною (посліду)

Наявна посудина на 2/3 заповнюється гноєм або послідом, до 2/3 посудини доливається вода, після чого ємність слід щільно (герметично) закупорити і на 3 тижні помістити в тепле місце. Щотижня вміст посудини необхідно збовтувати.

По закінченні трьох тижнів, коли жижа вже вибродилася, можна приступати до приготування підгодівлі. Співвідношення жижі та води такі:

a) зброджений кінський гній – 1:8; б) зброджений коров'ячий гній – 1:10; в) зброджений пташиний послід – 1:25.

Отриманим розчином горщики поливають із розрахунку 200 мл на 1 кг землесуміші.

Варіант для квартир

Якщо рослини вирощуються виключно на підвіконнях, вищеописаний варіант годування зброженим гноєм малоприйнятний (через неприємний запах). Для таких випадків існує спеціальний рецепт «заварювання» сухого гною (посліду):

– коров'як сухий – 1 столова ложка на 1 літр окропу; br> –кінський гній сухий – 1.5 столової ложки на 1 літр окропу; – сухий пташиний послід – 1 чайна ложка на 1 літр окропу;

Після заварювання необхідно дочекатися остигання рідини до кімнатної температури, після чого отриманий розчин розколотити і поливати із розрахунку 200 мл на 1 кг землесуміші горщика.

Зольне підживлення

Це підживлення полягає у тому, що треба помістити шар деревної золи (нею бажано запастися) на поверхню землесуміші горщика з розрахунку: 1 чайна ложка на 1 кг землесуміші. Потім рослину слід полити, а після підсихання верхнього шару землі поверхню ретельно розпушити, наприклад, за допомогою виделки.

Необхідно пам'ятати, що підгодівлі повинні проводитися регулярно, з березня по жовтень, 1 раз на 7–10 днів, із суворим дотриманням рецепту та дозування.

Зверніть увагу: годування має проводитися на зволожений субстрат, ні в якому разі не на сухий. Для цього напередодні або за кілька годин до годування земляну грудку необхідно добре пролити. Також пам'ятайте, що рослина в горщику (кадці) поливається до появи води в піддоні. Пересушені рослини поливаються в кілька заходів – щоб земляна грудка могла рівномірно просякнути водою.

Позакореневе підживлення

Здатність листя рослин вбирати в себе розчини мінеральних солей уможливлює позакореневе підживлення. Проте у цьому разі застосування зброжених органічних речовин не рекомендовано. Натомість я раджу один раз на місяць підгодовувати горщикові культури нітроамофоскою. Для цього 1 столову ложку добрива розводять у 10 л відстояної води кімнатної температури. Отриманим розчином обприскують листя рано вранці або в пізній час (коли на них не потрапляють прямі сонячні промені).

Інші види підживлення

Використання відмінних від описаних мною способів підживлення – таких як палички, гранули тощо – я не рекомендую (з міркувань безпеки ваших вихованців).

Резюме

Годування з березня по жовтень кожної декади:

березень, квітень, травень – азот, фосфор; червень, липень – азот, фосфор, калій; серпень, вересень, жовтень – фосфор, калій.

Правильне та своєчасне годування ваших рослин – запорука їхнього успішного вирощування.

2019
0
Хочете додати коментар? Будь ласка, або зареєструйтесь

Реєстрація

латиницею або кирилицею
латиницею або кирилицею
Від 6 символів латиницею