Про боротьбу з хворобами та шкідниками рослин горщиків

Передусім слід пам'ятати, що правильні та своєчасні полив, обрізання, підгодовування, пересадка, а також утримання у чистоті крони рослини – запорука здоров'я вашоговихованця. Рослини, як і люди, можуть захворіти на різні хвороби.

Шкідники

Серед найпоширенішихшкідників горщикових культур – щитівка, кліщ, трипси, червець, білокрилка, подур і попелиця. Ці комахи зазвичайселяться на рослинах після контакту з іншими вже зараженими рослинами. З цієї причини моя вам порада: якщо ви придбали нову рослину, спочатку вона обов'язково має пройти карантин –її слід помістити далеко від рослин,що вже є у вашому будинку, і лише через два тижні, якщо після ретельного огляду шкідники не будуть виявлені, можнапомістити новачка разом з іншими рослинами.

Комахи-шкідники живуть за рахунок рослини, харчуючись її соком,листям, внаслідок чого рослина з часом втрачає декоративність і починає виглядати пригнічено.

Для боротьби зішкідниками існує великий арсенал хімічних засобів, проте найбільша складність полягає не в боротьбі, а в правильній „постановці діагнозу" – лише після цього можна починати добір отрут.

Під час боротьби зі шкідникомнеобхідно суворо дотримуватись інструкцій до отрути, інакше неправильне її використання може призвести до опіків тазагибелі рослини.

Хвороби рослин

Як правило, їх причиною є грибки та віруси. Правильний доглядзабезпечує силу та красу рослини, неослаблена рослина рідко піддається цим хворобам.

Рекомендації щододогляду

  1. Не заливайте рослину (т.з. надмірний полив).
  2. Обрізання виконуйте гострими інструментами. Усі зрізи замазуйте садовим варом.
  3. Два рази на рік (наприкінці жовтня та наприкінці лютого) обробляйте крону рослини одновідсотковою бордоською сумішшю.
  4. Двічі на рік (жовтень та лютий) слід поливати рослину блідо-рожевим розчином марганцівки – обов'язково в ранній ранішній або пізній вечірній час (тому що марганцівка розкладається під впливом сонячних променів).

Щодо випадків, коли з якоїсь причини рослина вже захворіла, – тут, як і у випадку зі шкідниками, сліднасамперед правильно поставити діагноз, і тільки після цього починати підбір хімічних засобів.

Для допомоги увизначенні шкідника або хвороби, яку зазнала рослина, ви можете звернутися до мене. Можете надсилати фотографії хворої рослини на мій Viber або електронну пошту.

3919
0
Хочете додати коментар? Будь ласка, або зареєструйтесь

Реєстрація

латиницею або кирилицею
латиницею або кирилицею
Від 6 символів латиницею