Пожовтіння листя на гранаті й інжирі в осінньо-зимовий період

Гранат

Останнім часом почастішали телефонні дзвінки з приводу появи на гранатах та інжирах жовтого листя. Але хвилюватися нема чого, адже такі рослини як: інжир, звичайний гранат, хурма, каштан посівний (їстівний), зізіфус, (і деякою мірою карликовий гранат) – листопадні і потребують зимового спокою. Як і деревам нашої кліматичної зони, він необхідний для завершення процесів визрівання деревини та закладання плодових бруньок на наступний рік.

У нашому випадку ми маємо саджанці, які росли та виховувалися у дворі, на балконі, тобто на відкритому просторі. Іншими словами, рослини отримували достатню кількість сонячного світла. Звичайно, вони виглядали під осінь чудово. Коли світловий день на нашій широті зменшився до 12-ти годин і стало прохолодно, рослину помістили на підвіконня, після чого почали жовтіти і опадати листя – це наслідок погіршення світлового режиму.

Само собою виникає питання – що робити?

Для початку – не хвилюйтеся. Просто обмежте полив і, якщо є можливість, зменшіть температуру. Найчастіше обприскуйте крону прохолодною водою.

Наприкінці лютого – на початку березня треба зробити обрізання, за необхідності перевалити саджанець у більшу посудину.

З дня весняного рівнодення догляд за вашою рослиною звичайний. Листя, що розпустилося під час перебування саджанця на підвіконні, наступної осені масово опадати не будуть, а лише поступово змінюватися на ті, які знову виросли. Іншими словами, рослина повинна знаходитися на одному місці.

Для людей, які живуть у приватному секторі і мають у своєму розпорядженні прохолодні приміщення (веранди, холодні сіни, а також льохи), раджу, спираючись на особистий досвід, вирощувати інжир, гранат, хурму, зізіфус як виносну горщиково-діжкову культуру. Тобто з квітня по листопад рослина знаходиться у дворі, а після листопада, з настанням стійких заморозків, необхідно помістити рослину на зимівлю до приміщення (можна темне) з температурою від 0 до +7 °C. Треба сказати, що у разі вирощування цим способом рослини мають більш привабливий вигляд і набагато врожайніші за своїх родичів, що вирощуються в кімнатних умовах.

Буду радий, якщо моя стаття вам допоможе.

2738
0
Хочете додати коментар? Будь ласка, або зареєструйтесь

Реєстрація

латиницею або кирилицею
латиницею або кирилицею
Від 6 символів латиницею