Фейхоа (акка, Feijoa sellowiana Berg.)

Загальна інформація

Фейхоа

Вічнозелений субтропічний чагарник заввишки до 3 м, родом із Південної Америки. Ця рослина була завезена до Європи наприкінці ХІХ століття.

Фейхоа використовується як плодова та декоративна рослина. Плоди вживаються в їжу у сирому вигляді; також можна приготувати з фейхоа „вітамін“, змішавши подрібнені плоди з цукром у рівних пропорціях. За смаком стиглі плоди фейхоа нагадують водночас суницю та ананас. Висока харчова цінність фейхоа обумовлена наявністю в ньому широкого спектру харчових кислот, вітамінів та йодовмісних сполук, що дуже важливо для «зон йодного голодування», до яких належить і Україна.

Цвіте фейхоа в умовах вирощування у теплих приміщеннях із березня по липень, у разі холодної зимівлі цвітіння може розпочатися лише у травні-червні. У цей період рослина має найбільшу декоративність. Тривалість цвітіння – до 60 днів. У квітки м'ясисті пелюстки, зовні білі, а всередині пурпурові, пелюстки їстівні. Усередині самої квітки безліч яскраво-червоних тичинок із жовтими пильниками.

Листя у фейхоа незвичайне, декоративне: сріблясто-зелене, блискуче, шкірясте, з невеликим нижнім опушенням.

Рід Фейхоа належить до сімейства миртових. Скороплідна культура - за насіннєвого розмноження плодоносити починає на 5–7-й рік, а за вегетативного (відведення, живці, щеплення) – на 3–4-й.

Вимоги

Температура

Фейхоа – теплолюбна рослина. Оптимальна температура для вегетації (зростання) – 18–22 °C, для цвітіння – 20–25 °C. Легко переносить високу літню температуру до +35 °C, але при цьому припиняє активне зростання.

У той же час фейхоа є досить морозостійкою культурою – переносить без пошкоджень (короткочасно) температури до -(10–12) °C.

Полив

Фейхоа належить до посухостійких рослин, але до 5 років вимагає регулярного (помірного) поливу.

Ґрунт

Найкраще підійде багатий на гумус дренажований субстрат із рівнем кислотності pH 6–7.

Освітленість

Фейхоа слід вирощувати в місцях, що добре освітлюються (вікна, що виходять на південь, південний схід або південний захід).

Формування крони

Для вирощування рослини в кімнатних умовах крону слід формувати у вигляді пальметти (2 рукави), а у разі виносного способу вирощування (якщо рослину на літо виносити у двір або до саду) – у вигляді низькоштамбового куща в 4–5 скелетних гілок.

Запилення

Щоб отримати високу врожайність, у період цвітіння необхідно щодня перезапилювати квітки фейхоа м'яким пензлем (я для цієї мети використовую пензель із хутра білки).

Особиста практика вирощування. Урожайність.

У моїй практиці вирощування цієї чудової рослини є досвід виховання на підвіконні – красиво, але навіть на 5–7-річних саджанцях лише поодинокі плоди. У теплих оранжерейних умовах красиво, і врожай до 12 кг з 5-річної рослини. У виносній горщиково-діжковій культурі – красиво, ефектно, і результат плодоношення радує – близько 4 кг плодів з 5-річного саджанця.

Плоди фейхоа достигають до середини листопада. Зберігаються без втрати смакових якостей у прохолодному місці до 20 днів.

Робота з посадковим матеріалом

Вирощування сіянців

Для кімнатних умов рекомендується виростити сіянці фейхоа на підвіконні. Найкращий час посіву – кінець лютого. Свіжозібране насіння зі стиглого плоду необхідно розмістити на аркуші паперу – воно має підсохнути за кімнатної температури протягом доби. Зверніть увагу: витягнуте з плоду насіння з кожним днем втрачає схожість, до 30-го дня 99% насіння повністю її втрачають, тому важливо використовувати тільки свіжозібране насіння і не перетримувати його на аркуші більше доби.

Після того як насіння підсохло, його потрібно помістити в невелику ємність і залити блідо-рожевим розчином марганцівки на 10 хвилин, після чого злити рідину і посів у розсадний контейнер із легкою землесумішшю (кислотність pH 7). При цьому насіння слід заглиблювати на 5–7 мм. Після сівби потрібно накрити контейнер прозорою кришкою. Періодично необхідно знімати укриття та зволожувати субстрат (після чого знову вкрити). Через 2–4 тижні за температури 20 °C з'являться паростки.

Після появи 3-ї пари листя укриття потрібно прибрати і потім протягом тижня регулярно обприскувати сіянці (в тексті написано „сенцы“ - повинно бути „сеянцы“?) теплою відстояною водою.

Після досягнення сіянцями висоти 5–7 см їх необхідно пікірувати та пересадити методом перевалки у горщик з об'ємом 150 мл. Пікірування включає й обов'язкове видалення на 1,5 см центрального кореня, який зазвичай знаходиться за межами розсадного контейнера (в піддоні). Місце видалення необхідно занурити в золу. Землесуміш повинна містити низинний (чорний) торф. Дренаж є обов'язковим.

Коли стовбурці сіянців досягнуть товщини олівця, їх необхідно буде прищепити сортами, здатними плодоносити без перехресного запилення (Перемога, Нікітська Рання).

Вирощування з живця

Можливий і інший спосіб отримати саджанець фейхоа. Вам необхідно розшукати любителя, у якого є дорослий екземпляр, який обов’язково плодоносить, і придбати у нього живці. Потім живці потрібно укорінити (техніка вкорінення аналогічна до техніки для цитрусових - див. статтю Вирощування кімнатної цитрусової рослини з живця). Також можна домовитися, щоб той любитель зробив повітряне відведення від свого саджанця. Так ви отримаєте рослину, ідентичну за властивостями до маточкової, яка плодоносить.

Підсумок

У догляді фейхоа дещо клопітніше, ніж лавр, гранат або інжир, але в той же час його вирощування набагато простіше, ніж вирощування цитрусових. Загалом догляд за саджанцем фейхоа полягає у своєчасному поливанні, підживленні кожні 10 днів, щорічному обрізанні (навесні) та пересадці (до 5 років). Крону необхідно утримувати в чистоті.


Бажаю вам успіхів у вирощування цієї дивовижної культури.

4724
1
Хочете додати коментар? Будь ласка, або зареєструйтесь
1
Тарас К
9 місяців тому
Comment 1

Реєстрація

латиницею або кирилицею
латиницею або кирилицею
Від 6 символів латиницею